Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

07 2024  •  Schenkingen door stichting op Curaçao belast in Nederland


Ouders van begiftigden wonen in 2001 in België en richten op Curaçao een stichting op. Daarbij brengen ze ruim € 2.000.000 in en bedingen en ontvangen een levenslange lijfrente hieruit. In 2006 komen de ouders weer in Nederland wonen. De stichting schenkt € 300.000 aan ieder van de kinderen in 2009. De ouders heffen de stichting op in 2015 en daarbij worden de gelden van de stichting uitgekeerd aan de ouders. In 2017 overlijdt de vader. De inspecteur meent dat de ontvangen schenkingen belaste schenkingen van de ouders aan de kinderen zijn en legt een aanslag recht van schenking 2009 op.

Geschil Bij rechtbank Zeeland-West-Brabant is in geschil of sprake is van belaste schenkingen van de ouders aan de kinderen en zo ja, of de aanslag recht van schenking voortvarend is opgelegd.

Definitie transparantie en gevolgen Als de ouders over het in de stichting aanwezige vermogen hebben kunnen beschikken als ware het hun eigen vermogen, dan is dat vermogen fiscaalrechtelijk als ware het vermogen van de ouders zelf. De bewijslast daarvoor ligt bij de inspecteur.

Oordeel rechtbank De rechtbank stelt vast dat de stichting betalingen heeft verricht voor of namens de ouders. Verder zijn de door de stichting gedane schenkingen het gevolg van afspraken tussen de ouders en de kinderen. Er is geen zelfstandig bestuursbesluit genomen door het bestuur van de stichting om tot schenking over te gaan. Ook is er een mailwisseling geweest tussen de kinderen, het bestuur van de stichting en de belastingadviseur met het doel privébelangen te behartigen van de ouders. De rechtbank oordeelt daarom dat de stichting op Curaçao transparant is en de ouders hebben kunnen beschikken over het vermogen van de stichting. De schenking aan de kinderen wordt toegerekend aan de ouders en is belast met schenkingsrecht.

Voortvarendheidsvereiste alleen voor navorderingsaanslagen De rechtbank verwerpt het beroep op het voortvarendheidsvereiste. Dit geldt alleen bij het opleggen van een navorderingsaanslag. In dit geval is de aanslag recht van schenking tijdig opgelegd binnen de termijn van drie jaar na het overlijden van vader. Dan geldt het voortvarendheidsvereiste niet. De rechtbank handhaaft de aanslagen recht van schenking.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 16-07-2024 (gepubl.24-07-2024).
Zie ook: Rb. Zeeland-West-Brabant 16-07-2024 (gepubl. 24-07-2024) en Rb. Zeeland-West-Brabant 16-07-2024 (gepubl.24-07-2024).

Winstuitdeling door bv leidt tot vergrijpboetes

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de vergrijpboetes gehandhaafd voor een dga die opbrengsten van zijn bv heeft overgeboekt naar een Luxemburgse bankrekening die op zijn naam staat.

lees meer
HR: Verhoor zonder rechtsbijstand onrechtmatig

De Hoge Raad heeft bevestigd dat het nultarief omzetbelasting terecht is geweigerd. Maar de Hoge Raad heeft ook geoordeeld dat de inspecteur de ondernemer had moeten wijzen op het recht op rechtsbijstand voorafgaand aan de verhoren.

lees meer
Erfbelasting voor biologische kinderen discriminerend

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Successiewet 1956 in strijd is met het discriminatieverbod. Het betreft het hoge tarief erfbelasting dat van toepassing is voor een verkrijging door een kind dat niet juridisch is erkend door zijn biologische vader, maar wel een nauwe persoonlijke band (family life) met die vader had.

lees meer
Fiscus beoordeelt geen modelovereenkomsten meer

Per 6 september 2024 is de Belastingdienst gestopt met het beoordelen van modelovereenkomsten in verband met de afschaffing van het handhavingsmoratorium.

lees meer
archief