Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

02 2023  •  Bezorging op verkeerd adres: geen rechtsgeldige uitnodiging


Een vrouw die is gestart met een schoonheidssalon aan huis meent dat deze activiteit een bron van inkomen is. De Belastingdienst is het daar niet mee eens. Het geschil mondt uit in een beroepsprocedure. De rechtbank heeft in deze zaak zitting gehouden zonder dat de vrouw daarbij aanwezig is geweest. Vervolgens heeft de rechtbank het beroep ongegrond verklaard. In hoger beroep stelt de vrouw dat zij de uitnodiging voor de zitting bij de rechtbank niet heeft ontvangen. Daarom wil zij dat Hof Den Haag de zaak terugverwijst naar de rechtbank. Maar het hof oordeelt dat de vrouw rechtsgeldig is uitgenodigd voor de zitting bij de rechtbank. Het hof neemt daarom de zaak zelf in behandeling en verklaart het beroep van de vrouw ongegrond.
De vrouw gaat echter in cassatie. De Hoge Raad gaat daarbij in op het oordeel van het hof dat de vrouw rechtsgeldig is uitgenodigd voor de zitting bij de rechtbank. Volgens de Hoge Raad is dat oordeel onbegrijpelijk. Uit een document van PostNL van bezorging van de uitnodiging voor de zitting van de rechtbank blijkt namelijk dat deze uitnodiging is uitgereikt op het adres a-straat 1. Maar het adres van de vrouw is a-straat 1a. De Hoge Raad verklaart daarom het cassatieberoep van de vrouw gegrond en wijst de zaak terug naar de rechtbank.

Bron: Hoge Raad 17-02-2023

Verlies uit Bitcoin mining kan aftrekbaar zijn

Als de inspecteur de mogelijkheid openhoudt dat een Bitcoin mining activiteit objectief gezien tot een voordeel kan leiden, is al snel sprake van een bron van inkomen.

lees meer
Hoor- en optiekcentra zijn voor de BOR niet één bedrijf

Wisselt een aandeelhouder in het kader van een ruziesplitsing aandelen in een bv om voor aandelen in een ander bedrijf? Dan kan dit de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling beperken.

lees meer
Geen zelfstandigenaftrek door teveel uren in dienstbetrekking

Om de zelfstandigenaftrek te mogen toepassen moet aan het urencriterium worden voldaan. Niet alleen moeten voldoende uren (minimaal 1.225 uur) aan de onderneming worden besteed maar ook moet meer dan 50% van de tijd aan de onderneming worden besteed.

lees meer
Overgenomen schuld aan bv behoort tot verkoopprijs ab

Neemt de koper van een aanmerkelijk-belangpakket ook de volwaardige schuld van de dga aan de bv over? Dan moet men het bedrag van de schuld tot de overdrachtsprijs van de aandelen rekenen.

lees meer
archief